Kaffe og migræne

Hvordan laves kaffe?

Al kaffe laves af kaffebuskens frugter (røde bær med et frø), og når de er høstet, ligger de i solen og tørrer. Så kan man fjerne den røde del, og bevare ‘stenen’, som er kaffebønnerne. Hvis bærrene ligger for længe, (fordi solen ikke skinner eller fordi de høstes i små portioner, som bliver liggende længe nok til, at der er tilstrækkeligt til en portion på tørre-fliserne. I den proces kan der dannes tyramin og/eller phenylethylamin i bærrene, fordi de rådner så småt i stedet for at tørre. Det giver nogle af os migræne.

Ristning: Hvis bønnerne ristes ved høj temperatur (over 240⁰C) fordamper tyramin og phenylethylamin, og kaffen er fin for migrænikere. Det er mellemristet eller mørk ristet kaffe. Ved svag ristning forsvinder de to stoffer ikke. Mørk kaffe er derfor mest sikker. 

Økologisk kaffe dyrkes ofte af småbønder og på småfarme. Bønnerne kan være tørret på mange forskellige måder, nogle måske på jorden eller gulvet ved farmen. Måske i mindre mængder og måske er der beskadigede bønner. Det øger risikoen for, at der er tyramin og phenylethylamin i kaffen. 

Produktionsland

Kaffe fra Brasilien høstes med maskine, og derfor kan bønnerne være beskadige. Dette giver en øget risiko for phenylethylamin og tyramin i kaffen. Kaffe fra Asien fermenteres med vådfermentering og har derfor samme risiko. Det er derfor bedst at undgå kaffe fra de to områder. 

Pulverkaffe/instant kaffe: Den laves ved, at man laver kilovis af kaffe fra svagt ristede bønner (ellers smager pulveret ikke rigtigt), og kaffen tørres derefter i et sprayanlæg eller ved frysetørring. Så pulverkaffe indeholder derfor mere phenylethylamin og tyramin, end den kaffe vi selv laver. 

Kaffespecialiteter i pulverform (f.eks. instant cappucino eller latte machiatto i dåser eller breve) kan indeholde store mængder sukker og/eller aspartam og er formentlig ikke godt for personer med migræne. Læs ingredienslisten grundigt. Og så er de som regel ristet ved lav varme ligesom instant kaffe.

I øvrigt vedrørende kaffe: 

Koffein, som der er i det meste kaffe, er et stof, man skal være opmærksom på. For nogle migrænepatienter er koffein en uvurderlig hjælp under anfald og en kop kaffe alene kan være løsningen på hypnisk migræne (vækkeursmigræne), som klassisk kommer i de ældre år og er en migræneform, man vågner op med hver morgen på samme tid. Kuren mod den er at stå op, gå lidt omkring og drikke kaffe. Men koffein kan også trigge migræne for nogle, det er desværre ret individuelt. Så hvis ikke du ved, om du kan tåle koffein, så test det en dag, du har “råd” til at få et migræneanfald. For nogle kan fraværet af koffein give migræne og for meget koffein kan gøre det samme, mens en tilpas mængde kan være en uvurderlig hjælp. Husk at guarana, mate, sort te og grøn te også indeholder koffein, så vær også opmærksom på disse. 

Som en tommelfingerregel anbefales det, at du indtager max 200 mg koffein per dag som en person med migræne. Det anbefales yderligere, at du indtager koffein inden kl. 14, så søvnen påvirkes mindst muligt. 

Konklusion: Vælg en dag, hvor du har råd til et migræneanfald, om kaffe er en trigger eller et hjælpemiddel for dig. Du skal muligvis teste det nogle gange, da der er flere ting, der kan påvirke situationen. Det er den samlede mængde triggere, det vil sige den samlede belastning, som afgør, om et anfald udløses. Hvis du finder ud af, at koffein er en trigger, så kan du mindske indtaget eller undgå det helt. I så fald kan du også være opmærksom på, at der er koffein i cola, sort og grøn te og andre drikke som f.eks. energidrik.

Hvis koffein ikke er et issue, så vælg filterkaffe, der ikke er økologisk og som er mørkristet eller mellemristet. Det er den kaffe, der har mindst risiko for at indeholde tyramin og phenylethylamin. Undgå instant kaffe, økologisk kaffe og kaffespecialiteter. Gå helst udenom kaffe fra Brasilien og Asien. Og vær sikker på, at kaffen ikke er sødet med kunstige sødestoffer eller sukker, hvis der er en af de to ting, der er blandt dine triggere.

Litteratur:

https://www.wakacoffee.com/blogs/coffeelifeblog/difference-between-coffee-roasts

https://www.healthline.com/health/caffeine-effects-on-body#Reproductive-system

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-coffee-should-you-drink

Nowaczewska et al. (2020: The Ambiguous Role of Caffeine in Migraine Headache: From Trigger to Treatment. Nutrients. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32731623