E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der fungerer som antioxidant og derfor er vigtigt for immunforsvaret.
Det findes naturligt i nødder og mandler, frø, mælk og ost, æggeblommer og planteolier. Vitaminet er fedtopløseligt og skal derfor indtages sammen med et fedtholdigt måltid, eksempelvis morgenmaden.
Den anbefalede dosis forebyggende mod migræne er 400 iu. E-vitamin |
Hvordan virker E-vitamin?
E-vitamin hæmmer de smertefremkaldende prostaglandinger, som spiller en rolle ved hormonel migræne.
Prostaglandiner er en gruppe af fedtsyrer, der forekommer naturligt i kroppen. De dannes i de fleste celler og frigives, når cellen oplever visse andre stimuli. De øger eller sænker effekten af andre hormoner og påvirker dermed andre funktioner i kroppen.
Hos kvinder dannes der blandt andet prostaglandiner i livmoderen efter ægløsning og det får livmoderen til at trække sig sammen. Det er denne sammentrækning, der giver menstruationssmerter. Jo større mængder af prostaglandiner du har, jo flere menstruationssmerter har du. Prostaglandiner påvirker også ting som inflammation, smerter, hvordan blodkarrene udvider sig, sensibilisering af nerveender og blodets evne til at størkne.
E-vitamin hæmmer som sagt de smertefremkaldende prostaglandiner og kan også afhjælpe lys- og lysfølsomhed samt kvalme.
Evidens
Ifølge forskningsdatabasen Pubmed, er der foretaget flere mindre, men valide undersøgelser af E-vitamins virkning på migræne. Der er ikke foretaget tilstrækkeligt med undersøgelser til en officiel anbefaling i Referenceprogrammet, men de undersøgelser der er foretaget, viser en signifikant nedgang i antallet af migrænedage for dem, der fik E-vitamin-tilskud i forhold til de grupper, der fik placebo.
Vigtigt at huske
Som med andre kosttilskud kan der gå op til 3 måneder, inden du mærker en effekt. Og skal du igennem en planlagt operation, skal du nævne for lægen, at du tager E-vitamin eller andre kosttilskud og i hvilken dosis. Måske bør du holde pause et par uger før eller efter, det afhænger lidt af nogle andre parametre, men beder lægen dig stoppe, er det vigtigt at gøre det.
-
IIH er karakteriseret af en meget kraftig hovedpine, der er konstant og den tager til i styrke over tid. Smerten i hovedet ledsages ofte af nakke- og rygsmerter, tinnitus, svimmelhed, træthed, tågesyn og problemer med hukommelsen.
-
Klyngehovedpine kaldes også for Horton’s hovedpine og anfaldene kan være meget smertefulde og voldsomme og karakteriseret af halvsidige, jagende eller borende smerter; i, omkring eller bag det ene øje typisk i den samme side af ansigtet.
-
Post-traumatisk hovedpine er en hovedpinetype, der opstår efter en skade på enten hoved eller nakke. Oftest vil hovedpinen være forbigående, men hos op mod 25% af de ramte, vil hovedpinen stadig være til stede efter tre måneder.
-
Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine, som ofte skyldes muskelspændinger. Det er en trykkende hovedpine uden ledsagesymptomer, og den er oftest forbigående. Den kan oftest behandles med simple smertestillende midler.
-
Trigeminusneuralgi er pludselige smerter i højre eller venstre side af ansigtets nerveforgreninger, der løber langs kæben, kindbenet og over øjet. Det er en smertetilstand med korte og intense smerteanfald i den ene side af ansigtet.