Klyngehovedpine

Klyngehovedpine kaldes også for Horton’s hovedpine og anfaldene kan være  meget smertefulde og voldsomme. Klyngehovedpine er karakteriseret af halvsidige, jagende eller borende smerter; i, omkring eller bag det ene øje. Anfaldene rammer typisk i den samme side af ansigtet, og det enkelte anfald varer typisk mellem et kvarter og op til 3 timer. 

Typiske symptomer ved klyngehovedpine

– En halvsidig jagende, borende smerte i, omrking eller bag ved øjet
– Tåreflåd, næseflåd eller hævede øjenlåg
– Ekstrem smerteintensitet og personen er ofte rastløs og i modsætning til under et migræneanfald, vil personen gerne bevæge sig i stedet for at holde sig i ro
– Kvalme, lys- og lydfølsomhed kan forekomme.

Mange har anfald på faste tidspunkter af døgnet. Ofte om natten. Anfaldene kommer ofte på samme tid af døgnet, typisk om natten. Anfaldene kommer i serier som typisk varer 4-12 uger, de såkaldte klynger. Mellem klyngerne er der symptomfri perioder af meget varierende længde (fra uger til flere år). Klyngehovedpine findes i en episodisk form (80-90%), hvor klyngerne varer fra 1-2 måneder til 9 måneder og en kronisk form, hvor klyngerne varer længere end 9 måneder. 

Horton’s hovedpine (klyngehovedpine) debuterer typisk i 20-40 års alderen og en overvægt af mænd rammes. Klyngehovedpine menes at stamme fra områder i hypothalamus i hjernen, der regulerer søvn, døgnrytme og smerte grundet den karakteristiske rytme som anfaldene udviser. 

Episodisk klyngehovedpine defineres som mindst 2 klyngeperioder varende (ubehandlet) fra 7 dage til 1 år og adskilt af anfaldsfri perioder på ≥3 måneder, mens kronisk klyngehovedpine betyder, at personen ikke oplever anfaldsfri perioder i 3 måneder eller mere om året. 

Diagnose og behandling 

Diagnosen stilles typisk af en neurolog, og klyngehovedpine kræver specialistbehandling fra starten. Behandling med ilt ved anfald er førstevalg og det kan suppleres med forebyggende medicin. Sumatriptan som injektion bruges ofte ved klyngehovedpine også, da den hurtigt medfører smertefrihed, sammenlignet med når medicin indtages som tablet.

Mere om emnet

 • IIH er karakteriseret af en meget kraftig hovedpine, der er konstant og den tager til i styrke over tid. Smerten i hovedet ledsages ofte af nakke- og rygsmerter, tinnitus, svimmelhed, træthed, tågesyn og problemer med hukommelsen.

  Læs mere

 • Klyngehovedpine kaldes også for Horton’s hovedpine og anfaldene kan være meget smertefulde og voldsomme og karakteriseret af halvsidige, jagende eller borende smerter; i, omkring eller bag det ene øje typisk i den samme side af ansigtet.

  Læs mere

 • Migræne er en anfaldsvis hovedpinelidelse med en varighed på mellem 4-72 timer, hvis typiske karakteristika er en halvsidig hovedpine af pulserende karakter. Smerten kan være moderat til svær og smerten forværres ved almindelig fysisk aktivitet.

  Læs mere

 • Post-traumatisk hovedpine er en hovedpinetype, der opstår efter en skade på enten hoved eller nakke. Oftest vil hovedpinen være forbigående, men hos op mod 25% af de ramte, vil hovedpinen stadig være til stede efter tre måneder.

  Læs mere

 • Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine, som ofte skyldes muskelspændinger. Det er en trykkende hovedpine uden ledsagesymptomer, og den er oftest forbigående. Den kan oftest behandles med simple smertestillende midler.

  Læs mere

 • Trigeminusneuralgi er pludselige smerter i højre eller venstre side af ansigtets nerveforgreninger, der løber langs kæben, kindbenet og over øjet. Det er en smertetilstand med korte og intense smerteanfald i den ene side af ansigtet.

  Læs mere