Trigeminusneuralgi

Trigeminusneuralgi er pludselige smerter i højre eller venstre side af ansigtets nerveforgreninger, der løber langs kæben, kindbenet og over øjet. Trigeminusneuralgi er en smertetilstand med korte og intense smerteanfald i den ene side af ansigtet. 

Ordet trigeminusneuralgi er en sammenskrivning af navnet på den store følenerve i ansigtet (trigeminus) og neuralgi som betyder smerte.Trigeminusnerven har tre grene ud i ansigtet og tænderne. Grenene fordeler sig til panden, kinden og underkæben. 

Smerterne er uforudsigelige og der er ofte intet mønster i, hvornår de kommer. Anfaldene varer som regel i få sekunder og man kan opleve talrige anfald i løbet af en dag, men der kan også være lange smertefri perioder. Imellem anfaldene oplever ca. hver anden en bagvedliggende murrende smerte. 

Voldsomme jag eller stik af smerte

Når man har trigeminusneuralgi, får man typisk voldsomme jag eller stik af smerte i den ene side af ansigtet. Smerterne kommer pludseligt og nogle oplever, at smerten mærkes i enten kæben, langs kindbenet, i tænderne eller i panden. 

Hvad skyldes trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi skyldes ofte, at der er en eller flere af de blodårer, der løber op til hjernen, der trykker på trigeminusnerven. Trykket påvirker nerven, så der sker en slags kortslutning. Det fører til, at helt blide berøringer eller andre almindelige påvirkninger giver voldsomme ansigtssmerter.

Hvad kan udløse anfald?

Anfaldene kan komme uden varsel, men mange oplever, at de kan udløses ved den mindste påvirkning af den ramte side af ansigtet. Det kan være ved f.eks. berøring, når man tygger sin mad, tandbørstning eller ansigtsvask. 

I perioder med svære smerter undgår mange at drikke og spise så vidt muligt, fordi det er for smertefuldt at sætte et glas mod læberne eller at tygge maden.

Typiske symptomer på trigeminusneuralgi

 Jagende, intensive smerter langs kæben/kindbenet i den ene side af ansigtet
– Kan vare alt fra få sekunder til minutter
– Kommer i anfald i et uforudsigeligt mønster
– Kan udløses ved selv let stimulatering på den ramte side af ansigtet.
Du kan godt have trigeminusneuralgi, selvom samtlige symptomer ikke forekommer.

Mere om emnet

 • IIH er karakteriseret af en meget kraftig hovedpine, der er konstant og den tager til i styrke over tid. Smerten i hovedet ledsages ofte af nakke- og rygsmerter, tinnitus, svimmelhed, træthed, tågesyn og problemer med hukommelsen.

  Læs mere

 • Klyngehovedpine kaldes også for Horton’s hovedpine og anfaldene kan være meget smertefulde og voldsomme og karakteriseret af halvsidige, jagende eller borende smerter; i, omkring eller bag det ene øje typisk i den samme side af ansigtet.

  Læs mere

 • Migræne er en anfaldsvis hovedpinelidelse med en varighed på mellem 4-72 timer, hvis typiske karakteristika er en halvsidig hovedpine af pulserende karakter. Smerten kan være moderat til svær og smerten forværres ved almindelig fysisk aktivitet.

  Læs mere

 • Post-traumatisk hovedpine er en hovedpinetype, der opstår efter en skade på enten hoved eller nakke. Oftest vil hovedpinen være forbigående, men hos op mod 25% af de ramte, vil hovedpinen stadig være til stede efter tre måneder.

  Læs mere

 • Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine, som ofte skyldes muskelspændinger. Det er en trykkende hovedpine uden ledsagesymptomer, og den er oftest forbigående. Den kan oftest behandles med simple smertestillende midler.

  Læs mere

 • Trigeminusneuralgi er pludselige smerter i højre eller venstre side af ansigtets nerveforgreninger, der løber langs kæben, kindbenet og over øjet. Det er en smertetilstand med korte og intense smerteanfald i den ene side af ansigtet.

  Læs mere